Massageterapi är en behandlingsmetod som använder sig av massage (svensk klassisk massage) och andra metoder såsom töjningar och pressur. Målet med behandlingen att hitta muskulära obalanser i kroppen som orsakar smärtor och spänningar.

För att behandlingen ska vara effektiv bör massageterapeuten samla information om patientens nuvarande och tidigare hälsotillstånd, kroppshållning och ledernas rörelseförmåga och utföra en muskelanalys.

På EkoMassage garanterar vi att du får en kvalitativ och trygg behandling samt råd för att förbättra muskelstyrka och rörlighet.

De andra metoder som vi använder i massageterapi, utom klassisk massage, är neuromuskulära behandlingsmetoder som direkt påverkar musklers spänning, elasticitet och rörelseförmåga, och indirekt även leders rörlighet.

En av dessa välbeprövade behandlingsmetoder vi använder är PNF (Proprioceptiv Neuromuskulär Facilitering) också kallad KAT (Kontraktion, Avslappning och Töjning). Metoden utvecklades under 1950-talet av läkare och sjukgymnaster och används idag inom idrottsvärlden och av massörer. Muskeltöjning ökar muskelflexibiliteten, ledernas rörelseförmåga och underlättar neuromuskulära funktioner. PIR (Post Isometrisk Relaxation) är en variant inriktad på specifik muskelavspänning.

Alla dessa metoder inkluderad massage ska vara smärtfria.

Smärta är en signal som kroppen skickar för att varna och skydda från skada. Smärta är en upplevelse av obehag och den är individuell, därför är det viktigt att du berätta för din terapeut om du upplever smärta under behandlingen. Endast du kan sätta gränsen för smärta. Man brukar säga att det kan göra "skönt/gott ont" men som terapeut vill man inte överträda till smärta.
Massage...
gör spända muskler mjuka och elastiska
ökar blodcirkulationen i musklerna
ökar lymfcirkulationen
stärker immunförsvaret
har en avslappnande effekt på kroppen
ger en djupare och lugnare andning
ökar utsöndringen av vätska och restprodukter
ger en ökad kroppskännedom
motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad
motverkar spänningar vid smärttillstånd
motverkar stress
har en lugnande effekt på nervsystemet
ökar vår koncentrationsförmåga
ökar kroppens allmänna välbefinnande

Forskare världen över har kunnat konstatera att massage påverkar det autonoma (icke viljemässiga) nervsystemet, att hormoner som ger lugn frigörs, blodcirkulationen ökar och musklernas spänning minskar.